فهرست مطالب

سراج منیر - سال نهم شماره 34 (تابستان 1398)

نشریه سراج منیر
سال نهم شماره 34 (تابستان 1398)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1399/07/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سرمقاله
  • حسین رجبی صفحه 7
  • گفت و گو
  • مقالات
  • سید اعجاز موسوی، محمدجعفر میلان نورانی صفحه 21

    اصطلاح «اهل حدیث» در هند، به جماعتی اطلاق می‌شود که غیر مقلد هستند. تفکر اهل حدیث ابتدا در قرن هشتم هجری، توسط شاگردان باواسطه ابن تیمیه در هندوستان رواج پیدا کرد. در گسترش این تفکر در شبه قاره، نام "نذیر حسین" و "صدیق حسن خان" بیش از بقیه ذکر می‌شود. این دو، در سال 1902م، برای انسجام بیشتر اهل حدیث، اقدام به تاسیس گروهی به نام «جمعیت اهل حدیث» نمودند که امروزه این جمعیت، موفق به تاسیس شعبه‌های مختلفی در هند و پاکستان شده است. اهل حدیث هند هم‌اکنون در پوشش‌های مختلفی از جمله برگزاری کنفرانس، تاسیس مدارس، پخش کتاب و کمک به نیازمندان، فعالیت دارد؛ همچنین می‌توان ادعا کرد، آنها عقیده ابن تیمیه را در نفی تقلید، زیارت قبور، توسل و استمداد از غیر خدا، قبول دارند؛ ولی در عصر حاضر، از تکفیر مسلمانان خودداری کرده و در این مورد خاص، علیه سلفی‌های تکفیری موضع می‌گیرند. هدف این مقاله، بررسی این دو دیدگاه و مطالعه در مشترکات و مفترقات آنها، به شیوه توصیفی است

  • علی اکبر لطفی صفحه 49

    جهاد، و استفاده از سلاح در دفاع از حریم اسلام از جمله مسایلی است که در آموزه های دینی تاکید زیادی نسبت به آن صورت پذیرفته است، تا جایی که پیامبر گرامی اسلام اصحاب را بر این امر ترغیب می نمودند. امروزه سلفیه جهادی به عنوان گروهی که تنها راه انتشار اسلام را جهاد مسلحانه می دانند سعی در تطبیق عملکرد خود با نصوص شرعی را دارند، و برداشتهای نادرست خود را از این نصوص ترویج می نمایند. از جمله روایات مورد تاکید و استناد گروه سلفیه جهادی در توجیه عملکردشان، روایت سیف می باشد که برداشتهای نادرستی را ذیل این روایت بیان کرده اند. با عنایت به اینکه استفاده از سلاح برای دفاع از حریم اسلام امری ضروری و مورد تایید دین و عقل است، اما تکفیری ها قایلند: این روایت بیانگر این است که بنا بر فرمایش پیامبر تنها راه انتشار اسلام جهاد مسلحانه است و تنها در سایه شمشیر دین گسترش می یابد. برداشت دیگر تکفیری ها این است که: پیامبر در ضمن این روایت تصریح فرموده اند: رزق ایشان تنها از طریق جنگ و تصاحب اموال مغلوبین حاصل می شده.در حالیکه با بررسی روایت روشن می گردد که این روایت از جهت سندی مخدوش و نزد حدیث شناسان غیر قابل اعتنا است. همچنین نسبت دادن انحصار گسترش اسلام با جهاد مسلحانه به پیامبر ادعایی واهی و بی اساس است. علاوه بر این منحصر کردن روزی پیامبر از طریق جنگ و غنایم جنگی نیز با روایات موجود واسناد تاریخی همخوانی ندارد.

    کلیدواژگان: سلفیه جهادی، روایت سیف، جهاد مسلحانه
  • رضا پورعلی سرخه دیزج صفحه 69

    توسل به ذات اولیاء و مقربان درگاه الهی، از جمله اعمال رایج میان مسلمانان در طول تاریخ بوده است. در این میان عده ای به مخالفت با این رسم دیرینه برخواسته و با تکیه بر برخی ادله عمل مذکور را مورد انکار قرار داده اند. این ادله به دو قسم تقسیم می شوند: الف. ادله ای که توسل به ذات را وسیله و مقدمه شرک دانسته و از باب سد ذرایع با آن مخالفت کرده اند. ب. ادله ای که توسل به ذات را از مصادیق بدعت دانسته اند. در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی اثبات می گردد که توسل به ذات نه مقدمه شرک است و نه از مصادیق بدعت است.

    کلیدواژگان: توسل به ذات، توسل به دعا، توسل به جایگاه، توسل به منزلت، حدیث انس بن مالک، شرک، بدعت
  • محمدجواد امید صفحه 89

    اندونزی به عنوان بزرگ ترین کشور مسلمان در جهان، با جمعیتی بالغ بر 260 میلیون نفر، سومین کشور بزرگی است که بر پایه دموکراسی عمل کرده و بزرگ ترین اقتصاد را در میان کشورهای سازمان اسلامی دارا می باشد؛ اما این پیشرفت‌های چشم‌گیر، با رشد جنبش‌های اسلام‌گرای تندرو، که به عنوان تهدیدی جدی برای توسعه اندونزی به حساب می‌آید، ‌همراه گشت.
    اسلام، نخست در سراسر اندونزی از سوی بازرگانان منتشر شد و گسترش صلح‌آمیز آن، موجب ایجاد سازمان‌های اسلامی مستقل و هم‌سو گردید که پایه ای برای جامعه مدنی قوی ایجاد کرد. این روند تا زمانی که برخی از مردم اندونزی محصل در عربستان و حاجیان این سرزمین، از مراسم حج در سال 1803م، برگشتند، ادامه داشت. دانش‌آموختگان و حاجیان برگشته از کشور عربستان، تحت تاثیرات افکار وهابیت و حاکمان آن سرزمین، اسلام غالب در سرزمین شان را به عنوان شرک و حتی ارتداد خواندند و از این‌رو، دست به اعمال خشونت‌آمیز زدند.
    البته نباید از نفوذ حاکمان عربستان در کشور اندونزی و همراهی برخی از مسیولین عالی رتبه این دیار در راستای خشونت‌گرایی مردمان این سرزمین نیز چشم‌پوشی کرد؛ به عنوان مثال، اکنون کشور عربستان، بیش از 150 مسجد در کشور اندونزی تاسیس کرده و کتب درسی آنها را نیز تدوین و هزاران کمک هزینه تحصیلی برای فارغ التحصیلان در عربستان سعودی پرداخت کرده است.
    مقاله حاضر با بررسی ریشه‌های خشونت‌گرایی در کشور اندونزی به راه کارهای اتخاذ شده در برابر این پدیده در ابعاد مختلف اشاره می‌کند و به تحلیل و تاثیر عمل کرد مسیولین این کشور در کاهش و یا افزایش افراط‌گرایی اشاره کرده است.

  • بهزاد قاسمی صفحه 115

    مقاله حاضر تلاش می‏کند، نقش فقر و نابرابری های اجتماعی در سلفی تکفیری را بررسی کند. در شکل‏گیری گروه‏های تکفیری، عوامل مختلف و متغیرهای گوناگونی دخیل هستند. در این مقاله، نقش فقر و نابرابری اجتماعی به عنوان یک متغیر مهم بررسی شده است؛ همچنین علل اقتصادی و فقر در گرایش به تکفیر و تروریسم، از مباحث مهم بوده و نقش و تاثیر آن در برخی از گروه‏ها دیده شده است. این پژوهش ضمن بررسی وضعیت گروه‏های افراطی‏ برجسته در جهان اسلام، کوشش می‏کند، با بررسی زندگی رهبران گروه‏های افراطی، نسبت و رابطه فقر و تکفیر را تحلیل کند؟ این پژوهش درصدد پاسخ به این سوال اساسی است که چه نسبت و رابطه معنا داری بین فقر و تکفیر در جهان اسلام وجود دارد؟ اینکه آیا علل گرایش رهبران گروه‏های تکفیری و افراطی به تروریسم، خلاء و سرخوردگی اقتصادی است؟ نگارنده بر این باور است که اقتصاد، همواره علل گرایش به تکفیر نبوده و بسیاری از گروه‏های تکفیری در این قالب قابل تحلیل نیستند. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی _ تحلیلی، به بررسی وضعیت رهبران گروه‏های تکفیری پرداخته و با تحلیل و نگاه جامعه شناسی تاریخی به افراط‏گرایی در دین اسلام، مدلی را ارایه کرده است.

    کلیدواژگان: دین اسلام، افراط و تکفیر، فقر و نابرابری اجتماعی، رهبران افراط ‏گرا
  • محمد باغچیقی، مجید حیدری صفحه 141

    ناصر بن عبدالله قفاری از جمله وهابیانی است که با تالیف کتب متعددی مانند کتاب "اصول مذهب الشیعه الامامیه الاثنی عشریه،" افترایات فراوانی را به مبانی تشیع وارد کرده است. او در این کتاب و در ذیل بحث، از دیدگاه شیعیان در مورد حجیت قرآن چند ادعا مطرح می کند که نگارنده در مقاله پیش رو به نقد و بررسی دو ادعای او می پردازد.
    اول اینکه شیعیان، حجیت قرآن را مشروط بر وجود قیم و کلام ایمه خود می دانند؛ چنان که روایت «ان القرآن لایکون حجه الا بقیم»، بر این مسئله دلالت می کند. ثانیا شیعیان، معرفت قرآن را مختص به ایمه خود دانسته و جایگاهی ویژه برای علمیت آنان قایل هستند؛ چنان که روایات فراوانی در تجلیل مقام علمی امامان خود نقل کرده اند.
    درباره ادعای اول قفاری باید گفت: تمامی پیروان مکتب اهل بیت:، معتقد به حجیت ذاتی و استقلالی قرآن کریم هستند؛ لذا مراد از «ان القرآن لا یکون حجه إلا بقیم‏»، این است که اهل بیت:، بعد از حضرت رسول6، عهده دار تبیین و تشریح معارف قرآنی هستند؛ چراکه در قرآن موارد فراوانی وجود دارد که تبیین و تشریح آنها برای عموم مردم ضرورت دارد. در مورد ادعای دوم قفاری نیز باید گفت، مرجعیت علمی اهل بیت:، (در تمامی مسایل علمی از جمله در تفسیر قرآن)، از مسایلی است که فریقین به آن اذعان داشته و شواهد فراوانی بر آن در کتب خود اقامه نموده اند.

  • گزارش ها
  • محمدجعفر میلان نورانی صفحه 171
|
  • Sayed Ejaz Musavi, Muhammad Jafar Milan Nourani Page 21

    In India, the term "Ahle-Hadith" is a name for those who do not follow from an specific religious leader. Ahle-Hadith way of thought came to India at the beginning of the eighth Islamic century (14th AD). There are two famous names in spreading the Ibn Taymiyyah way of thought, Nadhir Husain and Seddigh Hasan Khan. These two guys in 1902 stablished the "Ahl-Hadith Association". Nowadays, this association has so many branches in India and Pakistan. Ahle-Hadith in India spreads their ideas at the pretext of conferences, schools, charities and so on. We can claim that they approve the Ibn Taymiyyah ideas in rejecting the religious authorities, visiting the tombs and supplication. But the they do not believe in Takfir and follow the different path. They are against the Takfir phenomenon. This essay is going to describe the similarities and differences between Ahle-Hadith and Takfiri way of thought.

    Keywords: Ahle-Hadith in India, Shah Waliullah Dehlawi, Ijtihad, Taghlid, Nadhir Husain
  • Ali Akbar Lotfi Page 49

    Jihad and using the weapon are of those Islamic teachings which is emphasized on it. The Holy Prophet Muhammad (PBH) was encouraging his companions on this principle. Salafi Jihadi as a group holding that the only way of spreading Islam is by force provide some evidences for their ideology. They try to sell their ideas. One of the their important evidences is the "Sword Narration". The Jihadists misinterpret this narration. Although using the weapon is very important in defending from ourselves, it is not the only way of spreading the Islam. The Jihadists insist that the only way for spreading Islam is warfare. Also, the Takfirist maintain that in the narration above, the holy prophet put their living in war and capturing the other's properties. But by digging into this narration we can understand that the source of this narration is invalid and the Hadith experts do not trust to it. On the other hand, there are some many narrations issued from the Holy prophet, which is opposite to this narration.

    Keywords: Salafi Jihadi, Sword narration, Armed Jihad
  • Reza Poorali Sorkhe Dizaj Page 69

    Throughout the history, the supplication to those who are neat to the God has been common among the Muslims. But some Muslims have opposed with this old tradition in Islam. The Opposition have provided some evidences for their views. We can divide their evidences in two groups: 1. the evidences that indicates supplication is an introduction to "Sherk" and we must prevent from it. 2. some evidences that show supplication is heresy. In this essay, with descriptive – analytic method, it will be proved that supplication to the Holy prophet is neither "Sherk" nor heresy.

    Keywords: Supplication to the Holy prophet, Supplication topositon, Anas bin Malek Narration, Heresy
  • Mohammad Javad Omid Page 89

    Indonesia as the biggest Muslim country, its population is over 260 million. It is the third largest democracy in the world. Among the Muslim countries, it has the biggest economy. But unfortunately, some Muslim extremist groups threat its progress. For the first time, Islam entered in Indonesia by the merchants. The peaceful spread of Islam has boosted the democratic institutions. In 1803, when the Haj pilgrims came back from this Islamic ritual, they were affected by the Wahhabi extremism. They maintain that the Islam in Indonesia is distorted and the Muslims are apostates. So, they started killing the other Muslims. Also, some rulers involved in igniting the violence among Muslims. For example, currently, more than 150 mosques in Indonesia are established by the Saudi government. The Saudi books are printed over there. Thousands of students are given the scholarship. In this essay, the roots of violence in Indonesia is discussed. The solutions which is taken by the authorities are analyzed.

    Keywords: Wahhabism, Indonesia, Extremism, Nahda Al-Olama
  • Behzad Ghasemi Page 115

    This essay is going to consider the role of poverty and social injustices in spreading the Takfiri Salafi. Thera are so many factors in formation of the Militant Salafi groups. In this essay, the role of poverty as an important factor is discussed. The economic element and poverty has been an important factor in moving toward terrorism and Takfir. This research will dig into the most famous fundamental Islamic groups in the world and delve into the lives of their leaders in order to analyze the relation between poverty and Takfir. The main question in this research is that what is the significant relation between poverty and Takfir in Islamic world. Do the poverty play an important element in absorption of Salafi leaders in these groups? The writer believes that always this statement is not correct. There are so many Jihadists that their motivations is not monetary affairs. The methodology in this research is descriptive – analytic. With sociological and historical view, It is tried to provide a model for Islamic extremism.

    Keywords: Islam, Extremism, Takfir, Poverty, Social, Inequality, Fundamental leaders
  • Muhammad Baghcheghi, Majid Heidari Page 141

    Naser Ben Ghefari is one of those Wahhabis' which compiled books to defame the Shia. One of these books is "the principles of Shia Twelver's". in this book he tries to invalidate the Shia view on authority of the Holy Quran. In this essay, his two questions will be answered: 1. if the Shia believe in Quran text on condition that their imams affirmed that of not? 2. Whether the Shia maintain that it is only their imams that understand the holy Quran of not? Answering the first claim, we must say that almost all of the Shia believe that Quran by itself is understandable. The meaning of the Quotation "we cannot understand the Quran unless through custodians is explaining the Quran by the prophet successors. Since in some cases it needs more explanation. With regard to the second claim of Ghefari, we must say that both Shia and Sunni confess that Shia imams were of the best religious authorities in Muslim world

    Keywords: Naser Ghefari, Shia Principles, Ahlulbayt, QuranAuthenticity